CIKKEK

2. évfolyam, 4. szám

Az indo-csendes-óceáni térség világpolitikai jelentősége

Interjú Goreczky Péterrel

Absztrakt

A Világpolitika és közgazdaságtan interjút kért Goreczky Pétertől az indo-csendes-óceáni térség világpolitikai és világgazdasági szerepéről. Az interjú során érintettük a térségben jelen lévő nagyhatalmak működését, a térség országainak fejlődési elképzeléseit és a térség hozzájárulását a világpolitikai stabilitáshoz.

PDF formátum:

Az AUKUS: megállapodás a Csendes óceáni térség átalakítására

Balogh Attila 

közgazdász

Absztrakt

Charles Edel: The AUKUS Wager More Than a Security Pact, the Deal Aims to Transform the Indo-Pacific Order Foreign Affairs, 2023 augusztus 4.

Charles Edel a Foreign Affairs 2023. augusztusi számában megjelent cikke az Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti AUKUS védelmi együttműködés jelentőségét, kihívásait és lehetséges hatásait tárgyalja. A cikk hangsúlyozza az AUKUS által képviselt stratégiai váltást, annak az indo-csendes-óceáni térségre gyakorolt szélesebb körű hatásait, valamint a hatékony végrehajtás szükségességét a kívánt célok elérése érdekében.

PDF formátum:

Összefogás Kína ellen?

Balogh Attila

közgazdász

Absztrakt

Mary E. Lovely „The Trouble With Trans-Pacific Trade”, Foreign Affairs, 2023 január

Mary E. Lovely a Foreign Affairs 2023. januári számában megjelent cikkében átfogó elemzést közöl az Indai és Csendes-óceáni Gazdasági Keretről (Indo-Pacific Economic Framework, IPEF) és annak a térség gazdasági helyzetére gyakorolt hatásairól. Az amerikai kormányzat által indítványozott kereskedelmi megállapodás célja, hogy betöltse azt az űrt, amelyet az Egyesült Államok 2017-es kilépése a Csendes-óceáni Partnerségből (Trans-Pacific Partnership, TPP) hagyott maga után. A szerző megvizsgálja az IPEF potenciális előnyeit és kihívásait, és elmélyül az USA indo-csendes-óceáni térségre vonatkozó kereskedelempolitikájának tágabb összefüggéseiben.

PDF formátum:

Fiskális vs. monetáris politika – ki is ül a kormánynál?

Józsa Tamás

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Beszélgetés a BKIK Akadémia Klub keretében.

2023. július 26-án az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 5,25%-ról 5,5%-ra emelte meg az Egyesült Államokban érvényes alapkamatot, amely 22 éve nem látott csúcsot jelent. Az intézkedés célja elsősorban a mérséklődőben lévő, a cikk megírásakor 3% körül álló infláció letörése a monetáris politika eszköztárával. A beavatkozás jól illeszkedik az elmúlt évek kamatemelési tendenciájába, illetve abba a régebb óta fennálló konszenzusba, hogy az infláció elleni küzdelem elsősorban a monetáris politika csataterén zajlik. Alan Blinder, a Princeton közgazdász professzora, aki korábban többek között a Fed igazgatóságának alelnöke és Bill Clinton gazdasági tanácsadó testületének tagja is volt, az „A Monetary and Fiscal History of the United States, 1961-2021” című könyvében arra hívja fel azonban a figyelmet, hogy ezt a jelenséget nem feltétlenül kell természetesnek vennünk. Ugyanis az elmúlt 60 év amerikai gazdaságtörténete arra mutat rá, hogy jelentős változás ment végbe a gazdaság működését szabályzó szereplők jelentősége, pozíciója és a feléjük tanúsított hozzáállás tekintetében.

PDF formátum:

„Az erőforrások kiaknázásának fontos és megkerülhetetlen feltétele a compliance tudatosság, ahogy például az idegen nyelvek ismerete is”

Interjú dr. Sztranyák Józseffel

Absztrakt

A Világpolitika és közgazdaságtan interjút készített dr. Sztranyák Józseffel, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozatának elnökével a hazai kis- és középvállalatok szabálykövető magatartásáról és ennek fontosságáról a növekedés és a stratégiaalkotás szempontjából. Az interjúban elhangzik, hogy az infokommunikációs eszközök miatt sokkal könnyebb kilépni a nemzetközi piacokra, ugyanakkor emiatt fel is értékelődött a vállalkozás hitelességének folyamatos igazolása, bemutatása. A kamarai rendszer ehhez is segítséget adhat.

PDF formátum:

„Az állami beavatkozás a szabályalkotáson keresztül utat mutathat a kkv szektornak a compliant működés irányába.”

Interjú Bácsfalvi Andrással

Absztrakt

A Világpolitika és közgazdaságtan interjút kért Bácsfalvi Andrástól, az Ernst and Young partnerétől a hazai kis- és középvállalatok szabálykövetési gyakorlatáról, a szabályalkotás nehézségeiről és kultúrájáról és arról, hogy az állam vagy az egyetemek hogyan tudják segíteni a vállalatokat ezen a területen.

PDF formátum:

„az a vállalat lesz sikeresebb, aki üzleti stratégiai kérdésként tekint a fenntarthatósági kihívásokra”

Interjú Veisz Ákossal

Absztrakt

Interjú Veisz Ákossal, a BDO Magyarország ESG üzletág ügyvezetőjével.

A BDO a világ egyik legnagyobb nemzetközi lefedettségű könyvvizsgáló és professzionális tanácsadói hálózata, Magyarországon 32 éve van jelen. A Világpolitika és közgazdaságtan a BDO Magyarország ESG üzletágának ügyvezetőjével, Veisz Ákossal készített interjút az ESG és a compliance közötti összefüggésekről.  


PDF formátum:

A blokklánc technológia a pénzmosással szemben

Kenéz Dávid

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinnus Egyetem

Absztrakt

A 21. század egyik legfontosabb találmányaként tartjuk számon a blokkláncrendszereket és a kriptovalutákat. Ezeknek a rendszereknek számtalan felhasználási lehetősége van, képesek a tulajdonosi lánc és az eredetiség igazolására, forradalmasíthatják a kereskedelmet az ún. okos szerződések segítségével, sőt egyes vélemény szerint akár teljesen megváltoztathatják a jelenleg ismert bankrendszer szükségességét. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy a blokkláncok legalább annyi veszélyt hordoznak, mint amennyi problémára megoldást kínálnak. Ezen kockázatok közé tartozik a terrorizmus finanszírozásának és a pénzmosásnak a veszélye is.

PDF formátum:

A blockchain szerepe az üzleti bizalom megteremtésében

Kenéz Dávid

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinnus Egyetem

Absztrakt

A blockchain a pénzügy területén már most jelentős fejlődési lehetőséggel rendelkezik, mind elméleti, mind gyakorlati szempontból. Ugyanakkor érdemes megfontolni annak alkalmazását a számvitel területén is, hiszen az évek során számos változáson és technológiai újításon ment keresztül, mint például az online megoldások bevezetése és más rendszerekkel való kapcsolódása. Bár a blockchain alkalmazásával kapcsolatos elméleti és technológiai kihívások léteznek, az előretekintő trendek arra utalnak, hogy ezek a kihívások a közeljövőben megoldódnak.

PDF formátum:

Tradícióból megújulás (?) - A professzionalizálódás hatása az innovációra családi vállalatoknál 

Wieszt Attila

tudományos munkatárs, Budapesti Corvinus Egyetem

PDF formátum:

Iparpolitikai stratégiák Európában - Szlovákia

Szabó Dorottya

közgazdász

Absztrakt

A Szlovák Köztársaság iparpolitikájának alapja szorosan fűződik az EU-s támogatások fókuszához, így ebben az esetben is hangsúlyos elem a Nemzeti Helyreállítási Terv, ami olyan területekre terjed ki, amik egyéb stratégiai projektekben is kiemelt figyelmet kapnak. A szlovák kormány a helyreállítási stratégiában az EU-átlaghoz való felzárkózás lehetőségét látja több fronton is. Kiemelt hangsúlyt kap Szlovákiában a digitális átállás fontossága, melyet mind gazdasági, mind pedig társadalmi szinten elengedhetetlennek tartanak, és a 2020-as évekre átfogó digitalizációs stratégiát készítettek. Ezek mellett több, a 2030-ig tartó kormányzati stratégia is elérhető. Említésre kerül a 2020-as évekre szóló gazdaságpolitikai stratégia, valamint a foglalkoztatási stratégia is, mindkét esetben a stratégia első cselekvési tervének időszaka zajlott eddig le.

PDF formátum:

Iparpolitikai stratégiák Európában - Ausztria

Szabó Dorottya

közgazdász

Absztrakt

Ausztria iparpolitikájának vizsgálatakor elsősorban a Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium (BMAW), valamint a Klímaügyi, Környezetvédelmi, Energiaügyi, Mobilitási, Innovációs és Technológiai Minisztérium (BMK) publikációit és projektjeit mutatjuk be. Már a minisztériumok hatáskörei is sokatmondók, a Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium nagy figyelmet fordít a foglalkoztatás- és gazdaságpolitika harmóniájára, aminek része a duális szakképzési stratégiájuk is. Eközben a BMK nemcsak a fenntartható és klímabarát politika és gazdaság irányát szabja meg, hanem szabályozza és irányítja Ausztria közúti – szárazföldi, légi, vízi és vasúti – közlekedését, biztosítja az energiaellátást, valamint támogatja a kutatást és az innovatív technológiák fejlesztését. A két minisztérium közösen felügyeli az Osztrák Kutatásfejlesztési Ügynökség (FFG) [1] munkáját, ami az osztrák ipari kutatást és fejlesztést finanszírozó szervezet. Az FFG fontos szerepet játszik az új tudás létrehozásában, új termékek és szolgáltatások fejlesztésében, valamint a versenyképesség fokozásában, így a szervezet tevékenysége az iparpolitikai stratégia szempontjából is jelentőséggel bír.

PDF formátum:

„A legjobb a globális szabályozás lenne”

Nagy Konrád Ákos

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Beszélgetés a BKIK Akadémia Klub keretében.

2023. június 27-én tartotta meg következő beszélgetését a BKIK Akadémia Klubja. A beszélgetés témája a mesterséges intelligencia etikai kérdései voltak, a helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetem volt. A beszélgetésen Gaál Norbert, vállalkozó, Bupa Lead & Head of Strategic Design, a Cognitive UXD alapítója, Dr. Eigner György az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai Karának dékánja és Dr. Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, a Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszék vezetője vett részt. A beszélgetést Dr. Stöckert Dávid, a Start Akadémia tehetséggondozó programjának vezetője moderálta. A szűk körű beszélgetés kamarai vezetők, egyetemi oktatók és egyetemi hallgatók részvételével zajlott.

PDF formátum:

A Donald Trump rejtvény történelmi megvilágítása

Szegedi Zsófia Franciska

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Ismertető Barry Eichengreen – A populista csábítás: gazdasági sérelem és politikai reakció a modern világban című könyvéről.

Konstantin Sonin: The Historical Perspective on the Donald Trump Puzzle: A Review of Barry Eichengreen’s The Populist Temptation: Economic Grievance and Political Reaction in the Modern Era, Eredetileg megjelent: Journal of Economic Literature 2022, 60(3): 1029-1038


PDF formátum:

Az Új Ipari Korszak – Amerikának ismét gyártási szuperhatalommá kellene válnia

Füredi Anita

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Ro Khanan: The New Industrial Age – America Should Once Again Become a Manufacturing Superpower, összefoglaló a Foreign Affairs 2023, 102(1): 141-154 cikke alapján

PDF formátum:

Pénzügyi ösztönzők a felnőttképzésben – a német példa

Kovács Marianna

felnőttképzési szakértő

Absztrakt

Életünk minden területére igaz, így a munka világára is, hogy gyorsan és folyamatosan változik. Az OECD különböző tanulmányokban mutatja be, hogy az egyes tagországok gazdasága és továbbképzési, illetve felnőttképzési rendszereik milyen összefüggéseket mutatnak. (https://www.oecd-ilibrary.org/sites/1f552468-en/index.html?itemId=/content/publication/1f552468-en))

PDF formátum:

Fapados repülőjáratok és vállalati fenntarthatóság

Knáb József

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Tóth Zsuzsanna

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Vécsey Réka

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Urbancsek János

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Interjú Prof. Dr. Klaus Töpferrel, az Egyesült Nemzetek Szervezete Környezetvédelmi Programjának (UNEP) volt igazgatójával, korábbi német szövetségi környezetvédelmi miniszterrel. Professzor Klaus Töpfer abból az alkalomból látogatott a Budapesti Corvinus Egyetemre, hogy részt vegyen a német nyelvű gazdaságtudományi képzés (DSG) 30 éves évfordulós ünnepségein. A DSG hallgatói a látogatás kapcsán interjút készítettek az UNEP volt igazgatójával, melyben többek között a vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos felelősségéről is kérdezték a tématerület nemzetközi szakértőjét.

PDF formátum:

A technológia-oktatás fontossága közgazdászoknak

Naggy Konrád Ákos

egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Absztrakt

Tim Philips, a brüsszeli CEPR intézethez tartozó VoxTalk (https://cepr.org/multimedia/power-and-progress) podcast műsorvezetője kérdezte Daron Acemoglut a Power and Progress című könyve kapcsán, mely nemrég jelent meg. A könyvet kollégájával Simon Johnsonnal közösen írták, melyben egy új nézőpontot jelenítenek meg a technológia és különösképpen a mesterséges intelligencia fejlődési irányával kapcsolatban.


PDF formátum: